blogg /

5 knep som sänker nya golfares handicap

5 tips som sänker ditt handicap

Ta dig ner till hcp 36

När man precis har klarat sitt gröna kort efter att ha gått en grönt kort utbildning så börjar man på hcp 54. Ett stort mål många sätter upp är att nå till hcp 36. Detta då det finns en del golfklubbar och banor som har detta som hcp-gräns för att komma ut och spela.

I den här artikeln har vi samlat några matnyttiga tips för dig som vill sänka ditt handicap.


Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

5 knep som sänker nya golfares handicap

1. Våga slå med drivern

Många nya golfare tycker det är svårt att slå med drivern och det är förståeligt då det är den längsta klubban i bagen och lite svårare att få kontroll på. Jag tycker ändå inte att man skall vara rädd för att spela med drivern då det kommer att hjälpa ditt golfspel lång siktigt. Absolut kommer en del slag att gå snett och vint men för att komma ner i handicap krävs att man blir hyfsat säker på att få ut sina utslag tillräckligt långt. Väljer man bort drivern när man börjar spela tycker många att det är psykologiskt jobbigt att lära sig den senare och istället slutar det med att man inte använder sin driver alls. Hamnar man i den problematiken kommer man att ha svårt att ta sig ner långt i hcp. Dagens nya drivers är dessutom väldigt förlåtande och har ju större träffyta än alla de andra klubborna!

2. Träna längdskänsla på green

När man är ny golfare och skall träna puttning är det absolut viktigaste att man tränar upp sin längdkänsla. Nyckeln till att bli bra på green är inte att man sätter många puttar från 5 meter utan att man undviker att 3-putta genom att se till att din nästa putt är från ett kort avstånd. Det kan låta lite tråkigt men har man mer än 36 i hcp är mitt tips faktiskt att på alla puttar över 3m bara försöka att få den så nära som möjligt och inte försöka sätta den. Det är allt för vanligt att man försöker sätta den lite extra och puttar 1-2m förbi vilket blir ödesdigert för scoren i längden. Försöker man dessutom bara att få den nära kommer det alltid att trilla i några puttar också.

3. Skippa svårslagna långa järnklubbor som 3,4,5

De längsta klubborna i bagen (men med lägst siffra) är svårspelade då det krävs en bra träffa och svinghastighet för att då bollen att flyga bra då det så lite loft (vinkel) på klubborna. Därför skall man skippa de och kanske ha Järn 6 som sin längsta järnklubba i bagen. Istället skall man ha en eller flera hybridklubbor vilket är en mix mellan en träklubba och järnklubba med ungefär samma loft som en järn 3,4,5 beroende på modell. Dessa är betydligt enklare att slå med och går att slå både från fairway, ruff och även med peg från tee. Dessa kan även kallas rescueklubbor vilket de gjordes i början när de lanserades. Förr var de mest äldre som använde dessa klubbor men numer är de vanliga även i proffsspelares bag så det är absolut en bra investering om man inte har någon hybrid sedan tidigare.

4. Försök inte lyfta upp bollen med klubban när du chippa

Det absolut vanligaste misstaget golfare generellt gör både i svingen men framförallt i närspelet är att man försöker lyfta upp bollen i luften för att hjälpa den upp. Det är förståeligt att man försöker med dettaman i de flessta andra sporter med en klubba behöver det. I golf har vi dock mycket mer loft (vinkel) på klubban och man skall inte försöka lyfta bollen. Istället skall man se till att alltid ha händerna framför bollen vid träffen för att se till att träffa bollen innan gräset. Det kommer att ge dig mer marginaler i ditt närspel.

5. Sätt rimliga förväntningar för att hålla humöret uppe

När man är hyfsat ny golfare är det lätt att man har alldeles för höga krav på sig själv och sitt spel. Det är framförallt vanligt när man börjar spela med kompisar som har spelat golf ett tag. Man tror då att alla slag skall flyga fint och mot flaggan bara för deras gör det. Istället brukar det vara skönt att spela med någon då och då som har börjat ungefär samtidigt så att man sätter rimliga förväntingar på sig själv. För golf är verkligen ett spel som handlar om repetition så ju mer du spelar desto bättre kommer du bli. Att bli besviken och tappa humöret för att det går dåligt är dock vanligt när man börjar för det är en svår sport golf. Sätt därför rimliga förväntingar på din golf till en början. Det kommer göra att du kan njuta av sporten mer och det kommer gagna dig i det långa loppet mot att bli en bättre golfare.


På jakt efter nya klubbor?

I vår webshop har vi de hetaste modellerna från de största märkena till fina priser! Behöver du hjälp? Boka en custom fitting med vår experter i vår studio i Sturegallerian.

Nya Klubbor?

Alla de största märkena

Butik i Sturegallerian

Custom Fitting

30 dagar öppet köp

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!