Golf och friskvård – allt du behöver veta 2024
2018 blev golfen äntligen friskvårdsberättigad! Goda nyheter för dig som arbetar. I den här artikeln reder vi ut exakt vad som gäller, och hur du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för golf.
Vad gäller kring friskvårdsbidrag generellt?
Det finns ingen lagstiftad skyldighet för arbetsgivare att erbjuda dig som anställd att ta del av friskvårdsförmåner. Det är alltså upp till arbetsgivaren att själv besluta om det ska erbjudas de anställda eller inte. De flesta företag brukar dock välja att erbjuda sina anställda denna förmån. Hur mycket bidraget får uppgå till finns det ingen gräns för, däremot är det skattefria beloppet 5000kr per år. Betalar arbetsgivaren ut mer än så får du betala skatt på hela friskvårdsbidraget. Du kan läsa mer om detta hos Skatteverket.
Vad gäller kring friskvård och golf?
Om du arbetar för en arbetsgivare som erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag måste de också godkänna golf som aktivitet. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma vad för typ av friskvård som ska godkännas.
Skatteverket skriver:
Det är också upp till arbetsgivaren att bestämma vilka aktiviteter, inom ramarna för lagstiftning och praxis, som hen vill godkänna. En anställd kan aldrig kräva att arbetsgivaren ska godkänna en viss aktivitet.
Skatteverket – Personalvårdsförmån, motion och friskvård
Förvaltningsdomstolens dom
Det var Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) som 2018 till slut klubbade att golfen ska betraktas som ”en riktig sport” och därmed bli godkänd för friskvård. En anledning till varför det dröjt är sannolikt att golf historiskt sett varit en dyr sport för en mindre målgrupp, som därför inte kunnat anses folklig nog att bidra till folkhälsan. En annan anledning är förmodligen rädslan för att företagare ska missbruka det nya friskvårdsreglerna till att bekosta dyra medlemskap och andra golfutgifter som inte direkt är kopplade till motion. Det senare kontrolleras nu genom att specificera vad exakt du får använda ditt friskvårdsbidrag till.
Du kan använda friskvårdsbidrag för golf
Tidigare så har det enbart varit drivingrange & korthålsbanor som har kvalificerat sig för friskvårdsbidrag. Men från och med 2018 så har listan utökats. Här är vad du kan använda ditt friskvårdsbidrag till inom golf:
- Spelavgift – Vilket Happy Golfer Basic består av till 100%. Inte samma medlemsavgift
- Golfträning, Tex: nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner under 1 000 kr per tillfälle
- Golfträning inomhus i golfsimulator
- Greenfee under 1000kr per tillfälle
- Drivingrange-träning (rangebollar/rangekort)
- Spelavgift (årlig avgift för golfspel, exklusive medlemsavgift)
Vad får du INTE använda friskvårdsbidraget för?
Det är bara kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri, och därför kan du tex. inte använda friskvårdsbidrag för att bekosta medlemskap i en golfklubb. Det har dock golfklubbar runt om i landet löst genom att skilja på vad exakt som är medlemsavgift, och vad som är spelavgift när du blir medlem. Vi på Happy Golfer erbjuder tex. vårt greenfeemedlemskap Happy Golfer Basic som till 100% består av spelavgift, och därmed är godkänt att använda friskvårdsbidrag för.
Du kan inte använda ditt friskvårdsbidrag för:
- Medlemsavgiften till golfklubben
- Greenfee dyrare än 1000kr
- Golfutrustning som klubbor och bollar
- Avgift för golftävlingar
Beställ med friskvårdsbidrag
När du beställer en golfkurs eller ett golfmedlemskap av oss får du alltid ett kvitto som du kan lämna direkt till din arbetsgivare. Du hittar kvittot under mitt-konto och ”mina ordrar”. Skulle kvittot av någon anledning inte godkännas kan du kontakta oss så hjälper vi dig komplettera med önskad information.
Om ditt företag är anslutet till någon av de största friskvårdsportalerna så går det också utmärkt att beställa våra produkter där.
Vi är anslutna till följande friskvårdsportaler (Sök på ”Happy Golfer”):
Mattias Bohlin
Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!