blogg /

Hur lång tid tar en golfrunda att spela?

Golfare ute på bana

En golfrunda tar ca 4 timmar

En golfrunda tar ungefär 4 timmar. Givet att du spelar alla 18 hål. Golf är med andra ord en ganska tidskrävande sport. Men man kan alltid välja att spela en lite kortare runda om man föredrar de eller inte har så lång tid på sig. Det vanligaste är dock att man spelar antingen 9 eller 18 hål.

Många av golfbanorna är designade så att spelarna kommer tillbaka till klubbhuset eller till en kiosk för att kunna fylla på med energi efter 9 spelade hål. Det är heller inte förbjudet att hoppa av efter till exempel 12 hål. Från och med 1 mars 2020 kan du registrera alla rundor från 9 hål och uppåt på golf.se. Här kan du läsa mer om det nya världshandicapsystemet. Däremot kan det vara lättare sagt än gjort eftersom golfbanorna är så stora. Men se till att kolla upp hur banan ser ut i förväg så hittar du alltid en väg tillbaka. Ett träningspass på driving rangen och träningsgreenen är också ett alternativ om du inte har så lång tid över för golfen. Vissa banor har till och med ett övningshål du kan nöta inspel på.


Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

Vad tar det att gå 9 hål?

Att spela 9 hål tar ungefär 2 timmar. Hälften så lång tid som 18 hål. Det finns både golfbanor med 9 hål och 18 hål. För att kunna spela på dessa behöver du vara aktiv medlem i en golfklubb. Tiden är såklart ungefärlig eftersom det är många saker som kan påverka hur lång tid 9 hål tar. Hur duktiga spelarna är påverkar väldigt mycket. Nybörjare som precis tagit grönt kort slår fler och ofta inte lika raka slag som de mer erfarna. Är man dessutom många i bollen tar det lång tid för alla att komma till flaggan. Sedan har även banans utformning stor påverkan på hur lång tid det tar att spela. Är ruffen klippt går det snabbare att hitta sin boll och är hålen placerade nära varandra kan ett felslag ändå medföra ett fairwayslag men på ett annat hål tillexempel. Väder och vind påverkar såklart också som i alla utomhussporter. Vid frost på banan skjuts tiderna framåt vilket kan komma att påverka bollarna resten av dagen.

Sista men inte minst påverkar de andra spelarna på banan hur lång tid det tar för dig att spela. Om bollen före är fyra spelare och du spelar ensam kommer du snabbt märka att antalet spelar stor roll. Att släppa förbi andra som spelar snabbare underlättar för banans flöde och det blir mindre väntetid. Om en boll ska gå igenom en annan är det viktigt med bra kommunikation så att alla känner sig trygga och glada på banan. Respektera varandra och komihåg att alla varit nya till golfen någongång. Här har vi samlat några enkla tips för nybörjare.

Några vanliga faktorerna som påverkar hur lång tid en golfrunda tar:

  • Nivån på spelarna 
  • Antal spelare i bollen
  • Banan
  • Väder
  • Spelarna framför er


Hur lång tid tar det att spela 18 hål?

Det tar ungefär 4 timmar beroende på de tidigare nämna punkterna. På helger när det är många spelare ut kan det ta upp emot 5 timmar Väljer du och ditt sällskap att ta en rast efter 9 hål brukar den vara i ungefär 5 minuter. Tanken är att ni ska hålla den placeringen ni fått och den långa lunchen får vänta till efter att ni spelat klart. För att det ska bli lättare för alla att hålla ett snabbare tempo har det skett regelförändringar de senaste åren. Från och med 1 Januari 2019 får du leta efter din boll i max tre minuter. Samma år lades även en uppmuntran om att spela i fel ordning för att spara tid till. De här och flera andra förändringar som har hjälpt till att förbättra speltempot ute på banorna.

Välkommen till Happy Golfer Stockholm

Vår hemmabana 30 min från Stockholm City! Här hittar du både en fullängds 9 och 18-hålsbana. Tillgängliga starttider redan till helgen!

Happy Golfer Stockholm

Två banor, 27-hål

Lediga starttider

Range & Träningsområden

Bar & Restaurang

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!