blogg /

Rekordåret 2020 – Golfens bästa år någonsin

Rekord i antal golfmedlemskap

Golfsäsongen 2020 startade med stora frågetecken kring hur golfen skulle påverkas av pandemin. När vi nu summerar säsongen kan vi konstatera att det blev en rekordsäsong för golfsverige! Antalet aktiva golfare är nu 538 962 enligt svenska golfförbundets statistik. Det är en ökning på 11% jämfört med föregående år. Happy Golfers har vuxit till 7712 medlemmar under året och har därmed bidragit till den fina tillväxten. Under 2020 ökade vi med hela 1244%! Mest i golfsverige faktiskt, dock från ganska ett ganska lågt medlemsantal vid årets början. Även i absoluta tal är 7138 nya golfspelare under 2020 den störtsta volymökningen i landet. Här kan du ta del av hela rapporten från Golfförbundet.

Antal spelade ronder slog rekord!

Ännu mer anmärkningsvärt är antalet ronder som spelats under säsongen. Hela 11 369 938 ronder har spelats över golfsverige. En ökning på 39% jämfört med 2019 och när man läser de siffrorna förstår man att man har hört en och annan knorra om att det är svårt att få starttid på golfbanorna. Men det är väl en härlig utveckling och visar att golfsverige har medvind.

Ett föryngrat Golfsverige

Vi har också sett en liten föryngring av golfarna under säsongen. Golfarna har blivit något yngre, i snitt 1,5 år. Snittåldern är nu 53,4 bland kvinnor och 46,9 bland män. Happy Golfers har bidragit till dessa siffror då våra medlemmars snittålder är 36 hos män och 41 kvinnor. Mer än 10 år yngre än snittet för golfsverige hos män och 12 år bland kvinnorna.

Happy Golfer ökar mest bland juniorgolfarna

En stor del av golfens utmaning är att attrahera den yngre generationen golfare och gör golfen attraktiv för dessa. Därför är det roligt att se att vi på Happy Golfer inte bara har så låg snittålder på golfspelarna utan även ökat med 688st juniorgolfare (= under 22år) där merparten av dessa är helt nya inom golfen. Flest i hela golfsverige. Förhoppningsvis kan vi se till att göra golfen intressant för dessa och få de att sedan ta ett fullvärdigt medlemskap på en golfklubb och spendera mängder med dagar ute bland fairways och greener.

Happy Golfer ökar bland mest unga

Greenfeemedlemskap är nu 26%

Happy Golfer Basic är ett så kallat greenfeemedlemskap där medlemmarna betalar en låg årsavgift och sedan har möjlighet att spela på alla Sveriges banor mot greenfee. Detta koncept har anammats av många klubbar runt om i landet och medlemsformen utgör nu 26% av alla aktiva medleskap, totalt 139 000 medlemskap.

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!