blogg /

Golf slope - hur fungerar slopesystemet?

Happy golfer golfbana

Hur räknar man ut Slope?

Slope finns för att du ska se hur många slag du har på den banan du ska spela på. Eftersom banor har olika svårighetsnivå är de olika slopade.

Varje slopetabell är uppdelad i handicap och spelhadicap. Så det gäller att veta vad du har i handicap för att kunna avläsa vilket spelhandicap du har på golfbanan.

Det finns en tabell för damer och en för herrar. I varje tabell står också olika kolumner beroende på vilken tee som du ska spelas ifrån.

Kolla hur många extra slag du har från det handicap du har har och den Tee boxen du ska spelas ifrån.

Exmepel: Calle 12,5 i handicap ska spela från gul tee. Genom avläsa tabellen ser vi att Calle får totalt 9 slag på Happy Golfer Stockholms golfbana.

Det betyder att på det 9 svåraste hålen på golfbanan (index 1 till 9) så har Calle 1 extra slag.

Se tabellen nedanför!

Slopetabell Happy Golfer

Vad är slope i golf?

För att golfspelare ska kunna justera sin handicap uppåt eller nedåt behöver svenska golfbanor uppfylla två viktiga krav. För det första måste banorna genomgå en korrekt bedömning som tar hänsyn till faktorer såsom standardspelarnas slaglängd, golfbanans längd och olika svårighetsfaktorer. Denna bedömning måste vara giltig och aktuell. För det andra måste banorna ha en officiell slopetabell som är godkänd av Svenska Golfförbundet (SGF) och World Handicap System (WHS). Denna slopetabell bör vara tydligt märkt med SGF:s och WHS:s logotyp samt det datum då banan bedömdes. Genom att uppfylla dessa krav kan spelare på ett tydligare och mer tillförlitligt sätt justera sin handicap baserat på golfbanans svårighetsgrad.

Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

Indexering av golfhål

När du spelar golf finns det olika hål på banan som har olika svårighetsnivåer. Vissa hål kan vara korta och enklare medan andra kan vara längre och svårare att klara av. För att hjälpa spelare att förstå hur svåra hålen är och jämföra sina prestationer används något som kallas indexering.

Nu kommer indexeringen in i bilden. Indexeringen hjälper till att justera ditt handicap baserat på hur svåra hålen på banan är. Om en golfbana har många svåra hål får du som spelar med ett högre handicap extra slag för att göra det mer rättvist och jämnt mellan spelarna. Det betyder att du har större chans att klara av de svårare hålen om du spelar med indexering.

Vi rekommenderar att läsa mer om Indexering av golfhål på denna guide gjord av svenska golfförbundet. Läs mer här!

Hur räknar man ut slag i golf?

Du kan använda denna enkla ekvation för att beräkna ditt handicap för vilken bana som helst: Spelarens exakta handicap * ( Slope / 113 ) + (CR - Banans Par) = Antal erhållna slag.

Slope är ett värde som ges till en golfbana för att ta hänsyn till backar och andra höjdskillnader som kan påverka avståndet och precisionen i dina slag. Detta värde delas med 113, genomsnittlig slope rating för en golfbana. Detta nummer bör vara synligt på din scorekort eller visas i början av den bana du spelar på.

"CR" står för course rating. Detta nummer bör också finnas på ditt scorekort eller på annat sätt vara synligt för alla att se.

Vill du ha en ännu mer djupgående genomgång rekommenderar vi den här texten framtagen av svenska golfförbundet. Läs mer här!

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer
Jesper Jegander Happy Golfer

Jesper Jegnader

Jesper är ansvarig för bloggen hos Happy Golfer.