blogg /

Här hittar du alla golfens spelformer 2024

Golfens olika spelformer 2023

Slaggolf

Slagtävling är den spelform som används på tour-tävlingar där det kort och gott handlar om att få så få slag som möjligt på de hål tävlingen gäller. Slagtävling kan även spelas på sätt som avviker lite från detta. Maxgolf är en sådan variant. Syftet med den versionen är att spelet ska gå lite fortare samtidigt som riktigt dåliga resultat på enskilda hål inte blir lika utslagsgivande. I maxgolf har man bestämt i förväg hur många slag över par som ska tillåtas och räknas. 

Matchspel

Matchspel är en annan vanlig spelform för två spelare där man slutar när en spelare leder med fler hål än man har kvar att spela. Varje hål kan innebära att man vinner, förlorar eller når oavgjort resultat. Reglerna för matchspel kan modifieras utifrån spelarnas handicap.

Poängbogey

Poängbogey är den spelform som ligger till grund för handicapsystemet i golf och de flesta golfare vet hur det går till. Man spelar mot banans par, som i matchspel. Hur du presterar i förhållande till par avgör vad du får för poäng på ett enskilt hål. Poängen läggs sedan ihop. Att spela bättre än par innebär en sänkning av ens handicap och att spela sämre än par innebär att ens handicap höjs.

Det finns flera varianter av poängbogey som kan tillföra extra spänningsmoment. I en vanlig variant låter man ett hål vara ett så kallat “jokerhål” som räknas dubbelt. Man kan bestämma i förväg vilket hål det ska vara eller så får en spelare, en gång per niohålsslinga, bestämma vilket hål som ska vara jokerhål för denne. 

I poängbogey kan man också bestämma att poängräkningen ska avvika från det normala. Det förekommer till exempel att albatross ger åtta poäng, eagle fem, birdie tre och par två poäng, medan bogey eller sämre resultat leder till att spelaren får ett minuspoäng. Enligt ett annat sätt att räkna poäng i poängbogey ger alla resultat bättre än par ett poäng medan par ger ett halvt poäng och bogey eller sämre noll poäng. Här kan man välja räknesätt så att det passar utifrån var spelarna ligger i fråga om handicap. Att räkna på ett sätt som premierar extremt bra resultat som albatross och eagle är kanske inte rätt väg att gå för spelare som ytterst sällan kommer upp i par.

Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

Foursome och greensome

En av de vanligaste alternativa spelformerna i golf är foursome, som bygger på att par tävlar mot varandra. Där slår man varannan boll och turas om med att göra utslag. Om handicap används i foursome så är det parets genomsnittliga handicap som gäller.

Foursome är populärt över hela världen och finns i många olika varianter. I amerikansk foursome slår båda spelarna ut från tee och fortsätter sedan på sin medtävlares boll. Efter det väljer man vilken boll som ska spelas vidare, varpå spelet fortsätter som i vanlig foursome.

Greensome är en annan variant av foursome där man också spelar två och två. Efter att båda spelarna gjort utslag väljer man vilken boll man ska fortsätta med och den vars boll inte blev vald slår nästa slag. Sedan slår man vartannat slag tills bollen är i hålet. Irish greensome liknar vanlig greensome med den skillnaden att man på alla par 4- och par 5-hål slår andraslaget på den boll som ens partner slagit. Därefter väljer man vilken boll man ska fortsätta att spela på. Det finns flera sätt att spela greensome på som är mycket lika varandra. Greensome och foursome är så etablerade spelformer att det ofta hålls tävlingar i dem.

Fyrboll bästboll

Fyrboll bästboll är en annan spelform som bygger på att par tävlar mot varandra. Upplägget är mycket enkelt. De två spelarna i ett lag spelar ett hål precis som vanligt och sedan räknar man ihop en gemensam score, eller så väljer man att spela på det bästa resultatet på varje hål, beroende på vilken variant av fyrboll bästboll man valt. 

Precis som när det gäller greensome finns det flera olika versioner av fyrboll bästboll, där man räknar lite olika. I versionen som går under namnet fyrboll bästboll/sämstboll match spelar man om två poäng per hål och laget som får bäst sämsta resultat vinner en poäng, precis som det par som har det bästa resultatet på varje hål. Man kan också jämföra de bästa resultaten och sedan räkna ihop den sammanlagda scoren och jämföra även den för att kunna dela ut två poäng för ett hål. Alltså en poäng för bäst resultat och en för sammanlagd score. Den varianten kallas för fyrboll bästboll sammanlagt.


Köpenhamnare

I Köpenhamnare tävlar tre spelare mot varandra. När ett hål har spelats klart får den med bäst score 4 poäng, den med näst bäst score tilldelas 2 poäng och den med sämst resultat på hålet får 0 poäng. Vid lika resultat delar spelarna på poängen.

Scramble och Texas scramble

Scramble är en spelform där lag på två, tre eller fyra spelare gör utslag från tee. Man väljer sedan att fortsätta utifrån den bästa bollen. Övriga bollar placeras inom 15 centimeter från denna och man fortsätter sedan från den positionen. I varianten Texas scramble får inte den spelare som slog det bästa utslaget fortsätta att spela bollen. Man fortsätter så tills bollen är slagen i hål. Upplägget innebär att både spelarnas skicklighet och strategi kring val av boll blir utslagsgivande.

Snörtävling

Snörtävling är en rolig variant av slaggolf som innebär att varje spelare får ett handikapp i form av samma antal meter som spelaren har i handikapp. Antalet meter representeras av ett snöre med den aktuella längden som spelaren har med sig. Närsomhelst under en runda kan spelaren förbättra bollens placering genom att flytta den önskat antal meter. Dessa meter klipps sedan av från snöret, så att spelaren har mindre snöre kvar att använda. Att räkna ut när man ska använda sitt handikapp för största möjliga fördel blir ett extra strategiskt moment samtidigt som tävlingsformen passar sällskap med spelare som har olika handikapp. Snöret kan även används för att få en säker putt i hål.

Kastgolf är en variant på snörtävling som innebär att en spelare får kasta bollen, istället för att slå ett slag, ett visst antal gånger under en spelrunda. Ett annat sätt att hjälpa spelare som hamnat i ett svårt läge är att använda reprisslag. Då slår man om en boll som hamnar illa. Hur många reprisslag som ska tillåtas bestäms i förväg.

Flaggtävling liknar snörtävling såtillvida att man har ett hjälpmedel. Här används en flagga till att markera var bollen ligger efter det att man förbrukat ett visst antal slag. Man spelar alltså så långt slagen räcker.

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Rosa pantern

Rosa pantern är en intressant och lite udda spelform som innebär att spelaren, på vart tredje hål, spelar med en extra boll som är rosa. Det innebär att spelaren får dubbel score på det hålet. Om den rosa bollen hamnar i vattnet eller går ur spel så har laget som den spelaren tillhör gjort sitt. Det är alltså mycket viktigt att spela den rosa bollen väldigt försiktigt, vilket kan innebära att det blir många slag på den bollen.

Robbins

Robbins är en social och lite annorlunda spelform där man börjar med att spela en foursome-match över sex hål. Därefter byter paren partners och spelar en ny match. Detta upprepas sedan en sista gång och det innebär att alla har spelat både mot och med alla andra spelare. Spelformen kallas även 6-6-6.

Eclectic

Eclectic är en spelform för er med riktigt mycket tid där man spelar flera rundor och räknar det bästa resultatet på varje hål. Det kan vara ett sätt att hålla spänningen uppe under till exempel en sommar, då ni är en familj eller grupp som spelar många rundor tillsammans. Eclectic kan även spelas som lagtävling och många av de regelvarianter vi kommer att beskriva nedan kan användas i eclectic.

Vilken är din favorit?

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!