blogg /

Så räknar du poäng i golf - den totala genomgången

Vill du börja spela golf? Ta grönt kort online med Happy Golfer! 995kr - starta direkt

Grunderna för att räkna ut poäng i golf

Räkna poäng i golf kan för nybörjare uppfattas som krångligt och svårt. När man väl har lärt sig en gång så kommer det inte vara några konstigheter framöver. Idag finns det även smarta appar som Golf Gamebook som gör allt åt dig.

Men den här artikeln är för dig som faktiskt vill lära dig hur man räknar poäng i golf. För att lära sig på enklast sätt så börjar vi med det grundläggande delarna.

Hål 1-18

Standardgolfbana består av 18 hål som är uppdelad på första nio och sedan andra nio. Spelarna spelar normalt sett alla 18 hålen i ordning under en golfrunda.

Par 3, Par 4, Par 5

Par 3: Ett par 3-hål är normalt sett av kortare längd och förväntas kunna spelas på tre slag.

Par 4: Ett par 4-hål är normalt lite längre och förväntas kunna spelas på fyra slag.

Par 5: Ett par 5-hål är normalt lite längre och förväntas kunna spelas på fem slag.

Tee box

Inom golf används teeboxar för att markera startpunkten för varje hål. Olika teeboxar, eller tee-positioner, används för att erbjuda spelare av olika skicklighetsnivåer en lämplig utmaning. Här är en kort förklaring av de vanligaste standard teeboxarna:

Back tee: Denna teebox är den längsta och används vanligtvis av professionella golfspelare och låghandicapspelare.

Herr tee: Denna teebox används av manliga golfspelare med olika skicklighetsnivåer.

Dam tee: Denna teebox används av kvinnliga golfspelare med olika skicklighetsnivåer.

Junior/Senior tee: Denna teebox är avsedd för yngre golfspelare eller äldre golfare med begränsad längd på sina slag. Passar även bra för nybörjare.

HCP/Handicap på banan

Varje hål på en golf bana har en handicapsvärdering. Eftersom det finns 18 hål får varje hål en värdering mellan 1 -18 för att avgöra hur svårt hålet är. Detta för att en med högt handicap ska kunna tävla mot en med lågt handicap.

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Så här räknar du poäng i golf

När du spelar en rundan sällskapsgolf och strävar efter att registrera den som en handicaprond i MIN GOLF, har du två alternativ för att dokumentera dina prestationer. Antingen kan du ange totalt antal poäng du har samlat eller notera antalet slag per hål och låta MIN GOLF-systemet beräkna dina poäng åt dig. Trots att MIN GOLF-systemet är kapabelt att utföra denna poängräkning, är det alltid fördelaktigt att själv vara bekant med poängberäkningen inom poängbogey-formatet.

Datautskrivet scorekort

Vid ankomst till golfreceptionen kan du enkelt begära ett utskrivet scorekort. Scorekortet innehåller information såsom ditt namn, ditt handicap och antalet extra slag du får på 18 hål. Dessa extra slag fördelas sedan på varje individuellt hål och listas tydligt längre ned på scorekortet. På så sätt har du all den nödvändiga informationen samlad på ett och samma ställe för att kunna påbörja din golfrunda på bästa sätt.

På scorekortet finns en liten siffra bredvid varje hål under ditt namn. Den siffran visar hur många extra slag du kan använda på varje hål för att få 2 poäng.

Står det 1 i rutan på scorekortet betyder det att du har 1 extra slag för att få 2 poäng

Står det 2 i rutan på scorekortet betyder det att du har 2 extra slag för att få 2 poäng

Datautskrivet scorekort

Golfhäftet Plus

Spela för halv greenfee på 1200 golfbanor i Europa. Beställ golfhäftet plus för endast 595kr

Happy Golfer

Slopetabell

Ibland finns det inte datautskrivna scorekort. Då får man göra det själv genom att kolla på golfbanan egna slopetabell för att se hur många extra slag du som spelare har.

Det finns en tabell för damer och en för herrar. I varje tabell står också olika kolumner beroende på vilken tee som du ska spela från.

Kolla hur många extra slag du har från det handicap du har har och den Tee boxen du ska spela ifrån.

Exmepel: Calle 12,5 i handicap ska spela från gul tee. Genom läsa av tabellen ser vi att calle får totalt 9 slag på Happy Golfer Stockholms golfbana.

Slopetabell Happy Golfer

Digitala scorekort

Idag är det enklare än någonsin att räkna poäng i golf. Nu finns det massor av olika appar som har digitala scorekort som räknar ut poängen åt dig. Allt du behöver göra är att synka ditt handicap med appen så räknar appen ut hur många poäng du får vid varje hål. Skriv bara in totalt hur många slag du gjorde på hålet.

Exempel på appar med digitala scorekort

Hur räknar man ut slag i golf?

Du kan använda denna enkla ekvation för att beräkna ditt handicap för vilken bana som helst: Spelarens exakta handicap * ( Slope / 113 ) + (CR - Banans Par) = Antal erhållna slag.

Slope är ett värde som ges till en golfbana för att ta hänsyn till backar och andra höjdskillnader som kan påverka avståndet och precisionen i dina slag. Detta värde delas med 113, genomsnittlig slope rating för en golfbana. Detta nummer bör vara synligt på din scorekort eller visas i början av den bana du spelar på.

"CR" står för course rating. Detta nummer bör också finnas på ditt scorekort eller på annat sätt vara synligt för alla att se.

Hur många slag är ett par?

Par i golf är en spännande och eftersträvansvärd aspekt. Det representerar det mål som alla golfare siktar på att uppnå och fungerar som en utmaning som testar deras färdigheter på banan. Kort sagt motsvarar par antalet slag som förväntas krävas för att flytta bollen från utslagsplatsen till hålet, enligt experter. Målet är att förbättra dina golfkunskaper och närma dig eller till och med slå under banans par. Genom att träna och utveckla dina färdigheter kan du sträva mot att nå denna prestationsnivå på golfbanan.

Inom golf, vad är det genomsnittliga paret för en 18-håls golfbana?

Det genomsnittliga parvärdet för en 18-håls golfbana är 72.

En 18-håls golfbana består vanligtvis av en kombination av par 3, par 4 och par 5 hål. Par 3-hål är kortare och kräver vanligtvis ett välslaget för att nå greenen och slutföra hålet. Par 4-hål är av medellängd och kräver vanligtvis två slag för att nå greenen. Par 5-hål är längre och ger spelare mer utrymme att ta tre slag för att nå greenen.


Vanliga frågor


Mitt handicap står som 49,9. Hur jag räknar ut mina slag om jag går 9-hål hos till exempel er? Hur många extraslag har jag och på vilka hål osv?

För att se hur många slag du har på golfbanan måste du kolla på banans slopetabell. Här hittar du Happy Golfers slopetabell. Om vi tar ett exempel: Herrar 9-håls bana med 49,9 i handicap har 37 extra slag.

Med 49,9 i hcp har du 4 extra slag på alla hål förutom banans svåraste hål där du har 5 extra slag.

Jesper Jegander Happy Golfer

Jesper Jegnader

Jesper är ansvarig för bloggen hos Happy Golfer.