blogg /

Floridabollar – vad är det för något egentligen?

Floridabollar är ett annat namn för begagnade golfbollar. Många av bollarna som försvinner på golfbanorna är fortfarande i toppskick. Genom att samla in de bortslagna golfbollarna och återanvända dessa blir kretsloppet längre. Eftersom en golfboll blir begagnad efter första slaget finns det många Floridabollar som har mycket kvar att ge. Tack vare att dessa återanvänds kan de få ett nytt liv hos en ny spelare.

Vanliga märken på Floridabollar:

Golfare

Begagnade golfbollar

Begagnade golfbollar är ett jättebra alternativ för nybörjare som håller på att ta grönt kort. Som nybliven golfare går det åt en hel del bollar och då är Floridabollar perfekt eftersom priset är betydligt lägre än att köpa helt nya. Genom att ha med sig många bollar i bagen kan lite av nervositeten lätta. Här är fem andra tips för att bli bättre på banan. Vidare är Floridabollar på samma sätt något för spelare med lägre hcp eftersom även den bästa hamnar i vattenhindret. Med tanke på att de kommer i så många olika märken och modeller finns det Floridabollar för alla spelare.

Det går att köpa Floridabollar som är sorterade efter märke, vilket gör det möjligt att alltid kunna spela på sin favoritboll men till ett rimligt pris. Floridabollar kan alltså vara av mycket hög kvalité trots att de är begagnade. I och med golfens rekordår 2020 har även intresset för begagnade bollar ökat och det finns idag en uppsjö av företag som levererar bollar hem till dig. Innan du köper bollarna blir de sorterade och tvättade och när du ska slå ut märks det knappt att de är begagnade. För att göra det lätt för kunden är de indelade i ett antal kategorier. Allt detta för dina förväntningar som kund ska stämma överens med bollarna som kommer hem till dörren. Mer om detta längre ner under rubriken klassificeringar.


Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

Det mest miljövänliga golfbollarna

Floridabollar är ett miljövänligt alternativ eftersom vi sparar på jordens resurser genom att köpa begagnade golfbollar och livscykeln för bollarna blir längre. Golfen tar imycket mer ansvar för klimatet idag än innan. Svenska golfförbundet jobbar ständigt med att informera och peppa golfklubbarna att ta ansvarsfulla beslut därför att de som högst ansvariga vill att sportens miljöpåverkan ska minska. Här kan du läsa mer om golfförbundets miljöarbete.

Men det är inte bara golfklubbarna som har ansvar utan det är viktigt att även spelarna gör medvetna val. Ett mycket enkelt sådant är att spela på Floridabollar. Innan spelare köper helt nya bollar borde ett återvunnet alternativ övervägas. Som ett resultat ev att bollarna plockas upp från dammar och skogar vinner även den biologiska mångfalden på att bollarna återanvänds. Grodor, salamandrar, sländor och iglar som trivs i dammarna är inte skapade för att simma runt bland de konstgjorda golfbollarna. Alltså finns det bara positiva aspekter med att spela på miljövänliga golfbollar. Däremot kanske inte alla vill spela tävlingar med begagnade bollar men att träna med en mer eller mindre använd boll är det få som har något emot.


Olika klassificering av Floridabollar

Som nämnt tidigare delar återförsäljare in bollarna i olika klasser eller kategorier beroende på skick. Spelare som inte spelat så mycket och inte alltid träffar fairway klarar sig på lite mer slitna bollar. Däremot kan erfarna spelare som känner skillnad kan köpa bollar som är näst intill nya. Den finaste klassen har högst priser och därmed bäst kvalité sedan sjunker priserna och kvalitén stegvis. Det vanligaste är att återförsäljaren använder sig av fyra eller fem indelningar.

Droppbollen använder sig av följande klasser:

A – Bollarna i klass A har endast minimala skönhetsfel eller nyansskillnader. De har de troligtvis hamnat i vattenhindret efter bara några slag. Vidare kan de förekomma egenmarkeringar och reklamloggor i vissa fall. Dessa Floridabollar är alltså för spelaren som gillar att spela på nya bollar.

B – Nästa klass innehåller bollar med mindre skönhetsfel. Det kan ha ändrat sin färgnyans sedan innan men har samma spelegenskaper som bollarna i den bästa klassen. Vidare kan egenmarkeringar förekomma på bollarna

C – I klass C se får du en boll som är utmärkt att spela på men där mindre skrapmärken och nyansskillnader förekommer. I den här klassen förekommer även egenmarkeringar med tuschpennor på bollarna.

D – Den sista och billigaste klassen innehåller bollar som går bra att spela på men som som har skrapmärken, slagmärken, missfärgningar och tuschmarkeringar.

Även om det alltid finns en billigaste klass hos de som säljer Floridabollar är det viktigt att understryka att alla bollar inte säljs vidare. Trasiga och allt för slitna bollar sållas bort och säljs inte vidare. En Floridaboll är därmed alltid spelbar även om utseendet inte är perfekt.


På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Billiga bollar från Callaway, Srixon, Titleist, Nike, TaylorMade mf

Är man ute efter ett specifikt märke på sina Floridabollar kan man köpa paket med endast dessa. Återförsäljare erbjuder till och med paket med endast en modell utsorterad. Exempel på modeller är Titleist PRO V1, Titleist NXT Tour, TaylorMade TP5 och Callaway Chrome Soft. Vidare är det väldigt populärt att köpa en mix av märken och modeller.

Återförsäljarnas MIX påsar kommer ofta i storpack och är mycket prisvärda. Genom att ta bort momentet att dela upp bollarna i märke och modell hålls kostnaderna nere och du kan alltså få dina Floridabollar ännu billigare. Däremot är de fortfarande uppdelade i olika klasser som nämnt tidigare. Bara för att du väljer en MIX påse behöver de inte betyda att du tummar på kvalitén. Ytterligare en fördel med de blandade påsarna är att du får chansen att spela på nya bollar som du kanske annars inte hade valt att köpa.


Varför heter de Floridabollar?

Namnet Floridabollar kommer givetvis från Florida. Delstaten var först med att samla upp golfbollarna från dammarna och sedan sälja vidare. Ryktet säger även att namnet har en koppling till att delstaten för länge sedan legat helt under vattnet. Vilket passar in på beskrivningen av de begagnade bollarna. Från början såldes bollarna i stora gott och blandat påsar men idag finns det som tidigare nämnt både klassificeringar på sick och leverantörer som sorterar ut varje märke för sig. Det finns många olika sätt att fånga upp Floridabollarna från vattendragen men vanligaste är att det kommer ut dykare till golfbanan i slutet på säsongen och fångar upp de i håvar.

Varför köper man Floridabollar?

Det finns alltså en mängd fördelar med att köpa Floridabollar. Det är miljövänligt därför att livslängden på bollarna ökar och det vi behöver inte producera lika många nya bollar. Dessutom är det bättre för dig som golfspelare eftersom det är billigare, du får chans att prova nya bollar som du kanske inte hade provat annars eller också så väljer du att endast köpa din favoritboll begagnad.

  • Billigare än nya bollar
  • Bättre för miljön
  • Oftast märker man ingen större skillnad på nya och begagnade bollar
  • Möjlighet att spela på din favoritboll till ett lägre pris.
  • Hitta nya favoritbollar


Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!