blogg /

Den kompletta guiden inför Ryder Cup 2023

När spelas Ryder Cup 2023?

Från: Fredag 29 September 2023

Till: Söndag 1 Oktober 2023

Golfbana: Marco Simone Golf and Country Club, Italien.

Bli medlem i Happy Golfer Stockholm

Spela resten av 2023 + hela 2024 från 2995kr

Happy Golfer

Schema & tider

Dag 1 Fredag

07:35 -08:20

Förmiddag: Foursome matcher

12:25 - 13:10

Eftermiddag: Fyrboll matcher

Dag 2 Lördag

07:35 -08:20

Förmiddag: Foursome matcher

12:25 - 13:10

Eftermiddag: Fyrboll matcher

Dag 3 Söndag

11:35

Singelmatcher

Tolv spelare slår ut var 12:e minut

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Vilken kanal sänder Ryder Cup 2023

Ryder cup 2023 kommer sändas på Viaplay, V Sport Golf och TV6 .

Ibland sänds tävlingar i någon av NENT Groups linjära kanaler, såsom TV10.

Kommentatorer på Viaplay 2023

Svenska kommentatorer: Tobias Bergman, Peter Hedblom, Caroline Hedwall, Carin Hjalmarsson, Per-Ulrik Johansson, Johan Ryström, Anders Sjöstrand.

Team Europe

Totalt kommer 12 spelare att representera Europa under Ryder cup 2023.

Tre spelare kvalificerar sig automatiskt från den europeiska tour poänglistan,

Tre från den världsraknings poänglistan.

Luke Donald kommer sedan att välja sex kaptenens val.

Kvalifikationen började räknas vid BMW PGA Championship från den 8-11 september 2022.

Vilka som representerar team Europe just nu hittar du här.

Kvalificerad för Ryder Cup

 • Rory Mcilroy
 • Jon Rahm
 • Robert Macintyre
 • Viktor Hovland
 • Tyrrell Hatton
 • Matt Fitzpatrick

Kaptenens val

 • Tommy Fleetwood
 • Josef Straka
 • Justin Rose
 • Shane Lowry
 • Nicolai Højgaard
 • Ludvig Åberg

Team USA

Totalt kommer 12 spelare att representera USA under Ryder cup 2023.

Alla amerikanska spelare kommer att ha möjlighet att tjäna poäng från och med 2022 och avsluta omedelbart efter den andra FedEx Cup Play-Off-tävlingen (BMW Championship) den 20 augusti 2023. De sex bästa spelarna på poänglistan kommer att säkra platser i det amerikanska laget.

De sex återstående platserna i det amerikanska laget kommer att tilldelas kvalificerade spelare som väljs av kaptenen och kommer att meddelas av Zach Johnson efter 2023 Tour Championship.

Vilka som representerar team USA just nu hittar du här.

Kvalificerad för Ryder Cup

 • Scottie Scheffler
 • Wyndham Clark
 • Brian Harman
 • Patrick Cantlay
 • Max Homa
 • Xander Schauffele

Kaptenens val

 • Jordan Spieth
 • Collin Morikawa
 • Rickie Fowle
 • Sam Burns
 • Justin Thomas
 • Brooks Koepka

Ryder Cup spelformat

De två första dagarna består av en fyrmannamatch av spelformatet fourball och en fyrmannamatch av spelformatet foursome, båda med fyra matcher. Den sista dagen är reserverad för 12 singelmatcher.

Fourball

I fourball spelar varje spelare i ett tvåmannalag med sin egen boll, så det finns fyra bollar i spel på varje hål. Varje lag räknar det lägsta av sina två resultat på varje hål, och laget vars spelare har det lägsta resultatet vinner hålet. Om de lägsta resultaten är lika, delas hålet.

Foursome

I foursome spelar varje tvåmannalag med en boll per hål, och spelarna turas om att slå tills hålet är avslutat. Spelarna alternerar att slå ut från utslagsplatsen, där en spelare börjar på udda numrerade hål och den andra spelaren börjar först på jämna numrerade hål. Laget med det lägsta resultatet på varje hål vinner det hålet. Om deras resultat är lika delas hålet.

Singelmatch

I singelmatcher möts en spelare från varje lag. Spelaren med det lägre resultatet på varje hål vinner hålet. Om deras resultat är lika delas hålet.

Ryder Cup Poäng

Varje match är värd en poäng, och matcher som slutar oavgjorda är värda ½ poäng vardera. Det första laget som når 14 ½ poäng vinner Ryder Cup. Om matcherna slutar oavgjort med resultatet 14-14, behåller det lag som innehar Ryder Cup den.

Poäng

De tre dagarna av matcherna består av totalt 28 matcher, där varje match är värd en poäng. Det finns inga extra hål i Ryder Cup-matcherna. Om de två sidorna är lika efter 18 hål får varje sida en halv poäng.

Vinner Ryder Cup trofén

För att vinna Ryder Cup fullständigt måste ett lag samla ihop 14 ½ av de 28 tillgängliga poängen. Om det blir ett likaläge på 14-14 behåller det lag som vann föregående Ryder Cup trofén.

Ge hålet

I matchspel är det inte nödvändigt för spelarna att slutföra varje hål som i slagspel. Om en spelare erkänner en förlorad slag – oftast en putt – till sin motståndare, plockar motståndaren upp bollen, tar poängen han skulle ha gjort på nästa slag och fortsätter till nästa hål.

Var spelas Ryder Cup 2023

Ryder Cup 2023 kommer att spelas på Marco Simone Golf and Country Club, belägen nära Rom, Italien. Detta blir första gången som Ryder Cup hålls i Italien, vilket är en milstolpe för golf i landet. Marco Simone Golf and Country Club är en toppklassig golfbana som förväntas erbjuda en spännande och utmanande upplevelse för både spelare och publik.

Återaktivera ditt golf-ID inom 2h

Spela på alla Sveriges banor mot greenfee. Endast 389kr / säsong

golf id inom 2h

Vad är Ryder Cup?

Ryder Cup är en av de mest prestigefyllda golfturneringarna i världen och hålls vartannat år. Det är en lagtävling mellan de bästa professionella golfspelarna från Europa och USA.

Ryder Cup består av matcher mellan spelarna från USA och Europa. Det är tre olika spelformer under tävlingen, foursome, fourball och singlar. I foursome spelar två lag bestående av två spelare vardera, där spelarna slår varannan gång och delar på samma boll. I fourball spelar också två lag med två spelare vardera, men varje spelare spelar sin egen boll och lagets bästa resultat på varje hål räknas. Singlarna spelas som matchspel, där en spelare från vardera lag möter varandra i en head-to-head-tävling över 18 hål. I matchspel är det antalet vunna hål som avgör, snarare än det totala antalet slag över alla 18 hålen, vilket är fallet i slaggolf.

Ryder Cup sträcker sig över tre dagar, där de två första dagarna består av foursome och fourball-matcher, medan den tredje och sista dagen är reserverad för singelmatcher. Totalt spelas 28 matcher under turneringen, och varje vunnen match ger ett poäng till laget. Ett oavgjort resultat, eller delad match, ger ett halvt poäng till båda lagen. Det lag som först når 14,5 poäng vinner Ryder Cup. Om det blir oavgjort, 14-14, behåller det lag som senast vann turneringen titeln.

Vad är priset eller belöningen för att vinna Ryder Cup?

I Ryder Cup får de individuella spelarna och lagen inte några prispengar som det brukar va på många andra professionella golfturneringar. Ryder Cup handlar mer om äran, stoltheten och tävlingen mellan det amerikanska laget och det europeiska laget.

De spelare som deltar i Ryder Cup gör det främst för att vinna äran och lyfta pokalen åt sitt lag, snarare än att tjäna prispengar. Detta gör Ryder Cup unikt i golfvärlden, där de flesta andra turneringar erbjuder betydande prispengar till vinnaren.

När startade Ryder Cup?

Ryder Cup startades första gången 1927. Den första tävlingen spelades mellan professionella golfspelare från USA och Storbritannien på Worcester Country Club i Massachusetts, USA. Sedan dess har Ryder Cup blivit en av de mest prestigefyllda tävlingarna i golfvärlden och spelas vartannat år mellan USA och Europa.

Vill du börja spela golf? Ta grönt kort online med Happy Golfer! 995kr - starta direkt

Kommer Ludvig Åberg spela Ryder Cup?

Ja, Ludvig Åberg har blivit vald som kaptenens val av Luke Donald. Åberg vann Omega European Masters på Europatouren vilket fick Luke Donald att välja honom till Team Europa.

Vilka svenskar ska ska spela Ryder Cup 2023?

Ludvig Åberg kommer spela Ryder Cup 2023.

Hur ofta spelas Ryder Cup?

Ryder Cup spelas vartannat år. Datumet för Ryder Cup varierar från år till år, men vanligtvis spelas den i september eller oktober.

Hur många gånger har Europa vunnit Ryder Cup?

Sedan starten av Ryder Cup 1927 så har Team Europa vunnit 14 gånger. Team Usa har vunnit 27 gånger.

Jesper Jegander Happy Golfer

Jesper Jegnader

Jesper är ansvarig för bloggen hos Happy Golfer.