blogg /

Vad är en fadderrunda och vem spelar jag den med?

En fadderrunda är en vanliga golfrunda där någon som håller på att ta grönt kort spelar med en mer erfaren spelare vars handicap understiger 54 (grönt kort). På en fadderrunda får du möta golfens villkor på riktigt. Samtidigt som du får sällskap av en erfaren golfare som kan vägleda och stötta. Du kan spela hur många fadderrundor du vill, och när du klarar av att spela 9-hål på motsvarande hcp 54 har du tagit grönt kort! Det är detta som kallas spelprov. Läs mer om hur du registrerar ditt spelprov här.

Fadderrunda för grönt kort

Fadderrunda för grönt kort

Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer

Bättre golfare med fadderrundor

Innan du har fått officiellt handicap kan du komma ut och spela på banan med en fadder. En så kallad fadderrunda. Under fadderrundan får du möjlighet att utveckla dina praktiska färdigheter tillsammans med en erfaren golfare. Precis som alltid är det viktigt att blanda teori med praktik. Den obligatoriska regelutbildningen på golf.se är bra att göra först. Sen är det ett hett tips att gå tillbaka till den efter att du varit ute på banan på riktigt. Som nybörjare är det många nya regler och det kommer ta ett tag innan du har koll på alla markeringar. Var inte rädd för att fråga eller ta upp telefonen och läsa på under spelets gång om det uppstår frågetecken. Här har vi 5 andra tips att tänka på när du har fått ditt gröna kort.

Vad är skillnaden på fadderrunda och spelprov?

En fadderrunda kallas också för ett spelprov – det är spel på golfbanan utan officiellt handicap tillsammans med en erfaren golfar. Spelprovet är en del på vägen till ditt eget officiella handicap. Du klarar spelprovet när du spelar 9 hål på minst 18 poäng. En fadderrunda kan vara hur lång eller kort du vill. Du betalar vanlig greenfeeavgift men behöver inte vara aktiv medlem i någon klubb om du gått en grönt kort kurs. Vi erbjuder en smidigt grönt kort kurs online som du kan ta i din egen takt och var du vill. När du klarat spelprov och regelutbildningen måste din hemmaklubb godkänna detta. Antingen golfklubben du genomför en grönt kort kurs hos eller klubben du är medlem i. Medlemskap hos Happy Golfer kostar endast 389kr.

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Vem kan jag göra spelprovet med?

Ett spelprov gör du med någon som har minst 54 i handicap. Det är din fadder under spelprovet och kommer att kallas markör när du registrerar detta på golf.se. Vi rekommenderar dock att spela med någon som har 36 eller lägre i handicap. Detta är inget krav på fadderrundor från golfförbundet men viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av rundan. Genom att spela med en rutinerad spelare kan du känna dig trygg och säker. Om din fadder har spelat länge kommer hen även kunna ge dig en hel del tips under tiden. Din fadder behöver alltså inte vara golfinstruktör utan kan en golfspelare du känner. Har du inte någon erfaren golfspelare i din närhet erbjuder många golfklubbar någon som kan gå med som fadder. Tar du grönt kort med Happy Golfer kan du alltid skriva på vår Facebook sida och hitta någon som vill spela!

Vad behöver jag för att få godkänt spelprov?

För att få godkänt på ett spelprov och kunna registrera dig för grönt kort behöver du spela ihop minst 18 poäng över 9 hål. Barn till och med 12 år får göra sitt spelprov genom att spela de nio hålen från 150-metersmarkeringen och få 18 poäng eller mer. När du har klarat ditt spelprov så ska det registreras på golf.se och därefter ska klubben där du fått din utbildning och träning godkänna ditt gröna kort. Detta sker alltså inte automatiska utan skriv till din hemmaklubb när allt är grönt på golf.se. Lycka till med dina fadderrundor!

Klarat ditt spelprov?

Är du medlem i Happy Golfer är det vi som ska godkänna ditt spelprov. Anmäl att du klarat spelprovet på den här sidan så godkänner vi ditt gröna kort.

Mattias Bohlin

Mattias är expertkommentator på discoveryplus och fd. proffsspelare. Det är han som står för allt utbildningsmaterial på HappyGolfer.se!