blogg /

En guide till golfens majortävlingar

Det fyra stora majortävlingarna

Det finns fyra stora golftävlingar, också kända som golf majors, som anses vara de mest prestigefyllda evenemangen inom sporten. Dessa är:

  1. The Masters tournament - Hålls årligen i april på Augusta National Golf Club i Augusta, Georgia, USA.
  2. PGA Championship - Hålls årligen i augusti på olika banor i USA.
  3. US Open - Hålls årligen i juni på olika banor i USA. I år 2023 spelas den i Los Angeles på The Los Angeles Country Club
  4. The Open Championship (vanligtvis kallad The British Open) - Hålls årligen i juli på olika linksbanor i Storbritannien 

Att vinna en golfmajor är en av de största prestationerna en golfspelare kan uppnå, och det är ofta en av deras karriär höjdpunkter. Förutom att vinna pengar och utmärkelser ger en major-seger också en plats i golfhistorien och kan förändra en spelares karriär och status inom golfvärlden.

En majorseger ger också spelaren möjlighet att kvalificera sig till andra stora golftävlingar, inklusive framtida majors, vilket gör det möjligt för spelaren att fortsätta bygga på sina framgångar. Dessutom ger vinsten ofta ett karriärlyft, med ökad exponering och möjligheter till bättre sponsoravtal.

Efter att ha vunnit en major får spelaren bära en speciell kavaj, som är unik för varje major. Till exempel får vinnaren av The Masters en grön jacka som bara de som har vunnit tävlingen får bära.

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

The Masters tournament - April

The Masters Tournament är en av de fyra golf majors, som spelas årligen i april på Augusta National Golf Club i Augusta, Georgia, USA. The Masters Tournament anses vara en av de mest prestigefyllda golf turneringarna i världen.

The Masters Tournament grundades av golflegenden Bobby Jones och affärsmannen Clifford Roberts och den första upplagan spelades 1934. Sedan dess har turneringen utvecklats till en av de mest ikoniska evenemangen inom sporten, med en kombination av tradition, utmanande bana, vacker natur och en unik atmosfär.

En av de mest kända traditionerna vid The Masters Tournament är "Green Jacket Ceremony". Vinnaren av tävlingen får ta emot en grön jacka, som bara de som har vunnit tävlingen får bära. Det är också tradition att föregående års mästare sätter på vinnaren jackan på den 18:e greenen.

Augusta National Golf Club, där turneringen spelas, anses vara en av de vackraste golfbanorna i världen och är känt för sin utmanande layout och sina snabba, kuperade greener. Banan har också flera kända hål, inklusive det ikoniska 12:e hålet, som är känt för sitt vattenhinder framför greenen och sin vindkänslighet.

The Masters Tournament är också känt för sin unika matmeny, med specialiteter som "Pimento Cheese Sandwich" och "Egg Salad Sandwich", som serveras till spelarna, caddies och åskådare.


Senaste vinnare The Masters tournament


År

Spelare

Land

resultat

2023

John Rahm

SPANIEN

-12

2022

Scottie Scheffler

USA

-10

2021

Hideki Matsuyama

JAPAN

-10

2020

Dustin Johnson

USA

-20

2019

Tiger Woods

USA

-13

2018

Patrick Reed

USA

-15

2017

Sergio Garcia

SPANIEN

-9

PGA Championship - maj

PGA Championship är en av de fyra stora golf majors, som spelas årligen på olika banor runt om i USA. Turneringen grundades 1916 och är den yngsta av de fyra majors.

Banan som PGA Championship spelas på är känd för att vara utmanande och varierande, med ett brett utbud av olika golf hål som testar golfspelarnas färdigheter på olika sätt.

En av de mest kända traditionerna vid PGA Championship är "Wanamaker Trophy Ceremony". Vinnaren av tävlingen får ta emot en trofé som kallas "Wanamaker Trophy", som är uppkallad efter Rodman Wanamaker, en affärsman som var med och grundade tävlingen. Vinnaren får också ta emot en prissumma.

PGA Championship har också kända hål som har blivit legendariska genom åren, till exempel det 17:e hålet på Kiawah Island Golf Resort i South Carolina, som är känt för sin utmanande layout och sina stora bunkrar.

PGA Championship har lockat till sig några av de största namnen inom golfvärlden genom åren, inklusive golflegenden Jack Nicklaus som vann tävlingen fem gånger. Andra golfspelare som har vunnit PGA Championship inkluderar Tiger Woods, Phil Mickelson och Rory McIlroy.

Senaste vinnare PGA Championship


År

Spelare

Land

resultat

2022

Justin Thomas

USA

-5

2021

Phil Mickelson

USA

-6

2020

Collin Morikawa

USA

-13

2019

Brooks Koepka

USA

-8

2018

Brooks Koepka

USA

-16

2017

Justin Thomas

USA

-8

Om du är medlem eller går en utbildning hos Happy Golfer kan du registrera ditt spelprov här så att vi kan godkänna ditt gröna kort

US Open - Juni

US Open är en av de fyra golf majors, som spelas årligen i juni på olika banor runt om i USA. Turneringen är en av de mest prestigefyllda golf turneringarna i världen.

US Open grundades 1895 av United States Golf Association (USGA) och är den näst äldsta av de fyra majors. Banorna som US Open spelas på är känd för att vara en av de svåraste golfbanorna i världen, med smala fairways, tuffa roughs och snabba, kuperade greener.

För att kvalificera sig till US Open kan golfspelare ha en handicap på 1,4 eller lägre, kvalificera sig genom kvalificering tävlingar, vara rankade bland de bästa i världen eller bli valda som amatörgolfare. Tidigare US Open-mästare och vinnare av de andra tre majors under de senaste fem åren är också kvalificerade.

US Open har också vissa kända hål som har blivit legendariska genom åren. Ett exempel är det ikoniska 18:e hålet på Pebble Beach Golf Links i Kalifornien, som är känt för sin vackra utsikt över Stilla havet.

Vinnaren av US Open tar emot en trofé, som kallas "U.S. Open Trophy" och en prissumma. Vinnaren blir också automatiskt kvalificerad för att spela i de tre andra majors under de kommande fem åren.

US Open är känt för att locka till sig de bästa golfspelarna i världen och har varit en plats för flera minnesvärda prestationer genom åren, inklusive Tiger Woods spektakulära seger med 15 slag under par på Pebble Beach Golf Links år 2000.

Senaste vinnare US Open


År

Spelare

Land

resultat

2022

Matt Fitzpatrick

England

-6

2021

Jon Rahm

Spanien

-6

2020

Bryson DeChambeau

USA

-6

2019

Gary Woodland

USA

-13

2018

Brooks Koepka

USA

+1

2017

Brooks Koepka

USA

-16

2016

Dustin Johnson

USA

-4

Golfhäftet Plus

Spela för halv greenfee på 1200 golfbanor i Europa. Beställ golfhäftet plus för endast 595kr

Happy Golfer

The Open Championship - Juli

The Open Championship, tidigare känd som The British Open, är en av de fyra stora  golf majors, som spelas årligen på olika linksbanor runt om i Storbritannien. Turneringen grundades 1860 och är den äldsta av de fyra majors.

Banorna som The Open spelas på är känd för att vara annorlunda än de andra majors, med smala fairways, tuffa bunkrar, högt gräs och ofta starka vindar. Det spelas på så kallad linksbanor, vilket gör att turneringen blir mycket utmanande för golfspelarna.

En av de mest kända traditionerna vid The Open Championship är "Claret Jug Ceremony". Vinnaren av tävlingen får ta emot en trofé som kallas "Claret Jug", en silverkanna som traditionellt fylldes med vin eller andra drycker. Vinnaren får också ta emot en prissumma.

The Open Championship är också känt för sin unika atmosfär, med entusiastiska åskådare som fyller linksbanorna och skapar en speciell stämning. Tävlingen har också vissa kända hål som har blivit legendariska genom åren, till exempel det 18:e hålet på St Andrews i Skottland.

The Open Championship har lockat till sig några av de största namnen inom golfvärlden genom åren, inklusive golflegenden Jack Nicklaus som vann tävlingen tre gånger. Andra golfspelare som har vunnit The Open inkluderar Tiger Woods, Ernie Els, Phil Mickelson och Henrik Stenson.


Senaste vinnare The Open Championship


År

Spelare

Land

resultat

2022

Cameron Smith

Australien

-20

2021

Collin Morikawa

USA

-15

2019

Shane Lowry

Irland

-15

2018

Francesco Molinari

Italien

-8

2017

Jordan Spieth

USA

-12

2016

Henrik Stenson

Sverige

-20

Jesper Jegander Happy Golfer

Jesper Jegnader

Jesper är ansvarig för bloggen hos Happy Golfer.