blogg /

Alla golftermer du behöver veta

Grunderna i golfspråket

Golf är en sport med många olika termer, vilket kan känns som en omöjlighet att lära sig alla. Här är några av de grundläggande termerna som alla golfare bör känna till:

  • Fore: varning för att varna andra spelare om att en golfboll kan komma deras väg.
  • Tee: Detta är den plats där varje hål startar.
  • Fairway: Detta är den mjuka gräsmattan mellan tee och green.
  • Rough: Detta är den längre gräsmarken runt fairway som är svårare att spela från.
  • Bunker: En sandbädd på golfbanan.
  • Green: Det område med kortklippt gräs på golfbanan där hålet finns.

På jakt efter nya klubbor?

Låt oss hjälpa dig hitta rätt klubbor. Boka en custom fitting med våra duktiga experter.

Happy Golfer

Hur lär jag mig alla golftermer?

Utforska världen av golfens unika språk och begrepp! Att förstå golftermer är avgörande för att kunna kommunicera smidigt på golfbanan och fördjupa din förståelse för spelet. I denna omfattande lista kommer vi att guida dig genom de viktigaste golftermerna som varje golfentusiast bör känna till. Oavsett om du är en nybörjare som just har tagit dina första steg på golfbanan eller en erfaren spelare.

Golfscoringtermer

Hole in one

Hole in one är som det låter. När man lyckas slå bollen i hålet på ett slag. Händer oftast på par 3:or.

Albatross

En albatross i golf är när man får 1 slag mer än en Hole in one. Det är alltså om du skulle få 2 slag på ett par 5 hål. 

Eagle

Eagle är 2 slag under par. Om du lyckas få i bollen i hålet på 2 slag under hålets par kallas det en eagle. Till exempel om du slår i bollen i hålet på 3 slag på en par 5:a blir det en eagle

Birdie

Birde är när du får ett slag bättre än par. Skulle du till exempel få 3slag på en par 4 skulle det innebära en birdie på det hålet.

Par

Om en spelare slår antalet slag som förväntas för det specifika hålet, sägs spelaren ha gjort "par" på hålet.

Bogey

Bogey är ett slag över par. Skulle du till exempel få 5 slag på en par 4:a har du 1 slag över par vilket innebär att du får en bogey på det hålet.

Dubbelbogey

Bogey är två slag över par. Skulle du till exempel få 6 slag på en par 4:a har du 2 slag över par vilket innebär att du får en dubbelbogey på det hålet.


Golfslagstermer

Cut

En cut är ett typ av slag som skruvar bollen åt ett visst håll. Om du är en höger spelare och skruvar bollen till höger kallas det cut.

Chipp

"Chipp" är en golfterm som används för att beskriva en kort och kontrollerad slagteknik som används nära greenen.

Dogleg

Dogleg i golf betyder att själva golfhålet svänger höger eller vänster. Det vanligaste dogleg hålen brukar vara par 5 eller par 4.

Draw

En draw är ett typ av slag som skruvar bollen åt ett visst håll. Om du är en höger spelare och skruvar bollen till vänster kallas det draw.

Om du är medlem eller går en utbildning hos Happy Golfer kan du registrera ditt spelprov här så att vi kan godkänna ditt gröna kort

Golfbanan i termer

Bunker

En bunker är en typ av hinder på en golfbana som består av en stor, djup grop fylld med sand. En bunker är utformad för att göra det svårt att göra ett bra slag när bollen hamnar där. 

Fairway

Fairway är en del av en golfbana som ligger mellan tee-boxen (där man slår ut bollen på banan) och greenen (där man slår in bollen i hålet). Det är en bred, öppen yta som är klippt kort. Målet med att slå bollen på fairwayen är att få den att landa på en plats där det är enkelt att göra ett bra slag mot greenen och hålet.

Green

Puttgreen är en del av en golfbana där man måste använda sin putter för att slå bollen långsamt och jämnt över en kort distans. Målet med att slå bollen på puttgreenen är att få den att gå i hålet på så få slag som möjligt. Puttgreen är en viktig del av en golfbana eftersom det är här de flesta poängen görs under en runda golf.

Out of bounds

Out of bounds är en yta som finns utanför varje golfhål. Det är ett spelområde som inte räknas som med i spel om bollen hamnar där. Det som avgör vad som är out of bounds är dom som har designat banan. Hamnar du där behöver du plikta 1 slag och slå om slaget. Nya reglerna tillåter dig även att plikta i den linjen där bollen hamna out of bounds men då krävs dubbel plikt.

Tee & utslagsplats

Tee och utslagsplats är där man slår ut bollen på ett golfhål. När man slår ut från tee-boxen är det viktigt att ställa sig rakt och jämnt för att få en så bra start som möjligt på banan. Det är det första slaget man slår på golfhålet och är därför viktigt att slå ett bra slag som möjligt för att få så bra förutsättningar för resterande hål


Utrustningstermer

Golfhandske

En golfhandske är en typ av handske som används av golfspelare för att förbättra greppet om klubban och för att skydda handen mot skav och slitage.

Markör

Markör används för att markera bollen på green. Om ens boll skulle ligga i linje med hålet för en medspelare måste man markera bollen så bollarna inte stöter ihop.

Greenlagare

Greenlagare är ett verktyg som används på golfbanan för att reparera eller ersätta divots på greenen. Divots är små utgrävningar eller bitar av gräs som avlägsnas när en golfboll landar på greenen och skapar en skada.

Generella golftermer

Caddie

En caddie är en person som assisterar och bär golfspelarens utrustning under en golfrunda. Caddien spelar en viktig roll genom att bära golfklubbor, ge råd om banan, bedöma avstånd och hjälpa till med strategiska beslut.

Gimmie

Gimmie är ett amerikanskt uttryck som har kommit till Sverige. Det betyder om medspelarna tycker bollen är så pass nära hål så behövs den inte putts ner i hålet. Men det räknas fortfarande som ett slag men är ett bra sätt för att spara in på tiden och få ett bättre flyt under rundan.

Mulligan

Mulligan är när man får ett extra slag på första utslaget om det första blir dåligt eller inte spelbart. Det är inget som används vid tävlingar men brukar ofta förekomma när det är sällskapsrundor. Fun fact: Mulligan skapades av en affärsman David mulligan som aldrig han med att värma upp innan sin golfrunda med sina kompisar. Så när han slog ett dåligt första golfslag på först hålet fick han slå om slaget. Efter det började dom kalla det att han fick en mulligan på första utslaget.

Golfscorekort

Golfscorekort är ett dokument eller formulär som används för att föra statistik och räkna poäng under en runda golf. När man spelar en runda golf fyller man i sitt golfscorekort efter varje slag och efter varje hål. Golfscorekortet finns nu även digitalt vilket har blivit allt mer populärt. Det finns appar att ladda ner och fylla i sina slag som sedan automatiskt räknas ut efter avslutad golfrunda. Golf gamebook är ett exempel på ett digitalt scorekort.

Vill du börja spela golf? Ta grönt kort online med Happy Golfer! 995kr - starta direkt

Jesper Jegander Happy Golfer

Jesper Jegnader

Jesper är ansvarig för bloggen hos Happy Golfer.