Brevlådeklubb / greenfeemedlemskap 2024

Medlemskap golf

För att få spela golf på en ”riktig” bana i Sverige (alltså inte en sk. Pay & Play-bana) krävs att du är medlem i en golfklubb kopplad till Svenska Golfförbundet. Det är först när du blir medlem i en klubb som ditt golf-ID aktiveras och du får tillgång till golfens IT-system där du bokar starttider, registrerar rundor och sänker ditt handicap.

Förr i tiden, när golfen var som hetast, kostade dessa medlemskap ofta tiotusentals kronor om året och det var inte ovanligt att du behövde köa i många år för att överhuvudtaget bli insläppt som medlem i en bra golfklubb. Det gjorde golfen minst sagt otillgänglig för de flesta och det blev väldigt dyrt för de som bara ville spela några rundor per år.

Som tur är finns det nu för tiden många fler olika medlemskapstyper, för att tillgodose fler golfares behov. Du kan tex. vara;

  • Fullvärdigt medlem i en lokal klubb
  • Distansmedlem golf / medlem i en brevlådeklubb
  • Greenfeemedlem


Golfare med greenfee medlemskap

Vad är brevlådeklubb?

Som vi nämnde i inledningen måste du vara medlem i en svensk golfklubb för att spela på svenska golfbanor. Du behöver dock inte vara medlem på just den klubben där du tänkt spela! Alla svenska golfbanor tar nämligen emot gäster från andra klubbar som får spela på deras bana mot en avgift, en sk. greenfee. Detta är grundidén med ett brevlådemedlemskap.

Låt säga att du precis tagit grönt kort eller återupptagit golfen efter en tids uppehåll och inte vet hur mycket du kommer spela, eller vilken bana som passar dig bäst. Då kan det kännas dyrt att bli fullvärdigt medlem i din lokala golfklubb där medlemsavgiften ofta ligger mellan 3-5000kr per säsong. Ett bättre alternativ kan vara att bli medlem i en golfklubb där medlemsavgiften är lägre, och sedan spela som gäst på olika banor.

Tex. erbjuder vi på Happy Golfer ett golfmedlemskap för endast 389kr / säsong med vilket du sedan kan spela på alla Sveriges banor (så länge du betalar greenfee, och uppfyller handicapkraven). Smart va?


Varför heter det brevlådeklubb?

Det är egentligen en gammal term från 90-talet och kring millenieskiftet. Klubbarna hade medlemmar som bara interagerade med deras brevlåda. De som det pratades mycket om då var Björkliden och Vikbolandet och ett tag var det vissa klubbar som tog extra betalt av dessa medlemmar när de spelade för greenfee. Nuförtiden är det dock inga klubbar som tar mer betalt av dessa klubbar utan de flesta har förstått att det finns många golfare som inte spelar så många rundor per år men ändå vill spela golf. För de måste alternativet brevlådeklubb eller greenfeemedlemskap finnas.

Vad är greenfeemedlemskap?

Greenfeemedlemskap och brevlådemedlemskap är i stort sett samma sak. Förr i tiden uppskattades inte brevlådemedlemmar av alla klubbar och därför började termen greenfeemedlem användas mer. Innebörden är dock densamma – du betalar en låg årsavgift och spelar sedan mot greenfee.

Idag kallar många klubbar sina billigare medlemskap där du förutom ditt golf-ID också får ett par greenfeecheckar för greenfeemedlemskap.

Vad ingår i ett greenfeemedlemskap?

Det som framförallt ingår när du tecknar ett greenfeemedlemskap är ett aktivt golf-ID. Det är själva förutsättningen för att spela golf i Sverige. Du kan läsa mer om vad ett golf-ID är, och hur du får ett här. Förutom ditt ID får du också Golfförbundets försäkring samt tidningen golfa varje kvartal

Utöver det har olika greenfeemedlemskap olika fördelar. Vårt medlemskap för 389kr / säsong ger dig tex:

  • Golf-ID aktiverat inom 2 timmar
  • Aimo-krediter för 100 kr varje månad.
  • Första rundan gratis på Happy Golfer Stockholm

Medlemskap för nybörjare

Många som börjar att spela golf kan känna att ett fullvärdigt medlemskap på flera tusen kronor är en tung investering. När man precis starar och tar sitt gröna kort vet man ju inte om man kommer fastna i sporten. För dessa är ett greenfeemedlemskap i en brevlådeklubb ett bra alternativ. Fastnar man för golfen kan man sedan ofta uppgradera sitt medlemskap till fullvärdigt.

Var kan jag spela med ett greenfeemedlemskap?

Fördelen med greenfeemedlemskap är att de inte är knutna till en speciell plats. Du kan vara medlem hos tex. Happy Golfer för 389kr / säsong och sedan spela på banor i runt om i landet. Vi har listat bra banor för greenfeespel samt deras priser i StockholmGöteborg och Skåne. Om du är sugen på att spela på riktigt fina anläggningar har vi också listat Stockholms bästa golfbanor här.

Billiga golfmedlemskap

Förutom flexibiliteten att kunna spela på alla banor är en stor fördel med greenfeemedlemskap och brevlådemedlemskap att de är billiga. Upplägget med att ha ett billigt medlemskap och sedan betala när du spelar istället passar många.

Vi erbjuder ett av de absolut billigaste brevlådemedlemskapen Happy Golfer Basic för endast 389kr / säsong.

Behöver du ett golf-ID?

Spela på alla Sveriges golfbanor för 389kr/år. Blixtsnabb registrering.

Happy Golfer